vrijdag 7 oktober 2016

(winter-)banden

Banden... Altijd een leuk onderwerp.

Vorige winter heb ik de kojaks die er standaard op lagen vervangen door achteraan een big apple van 50mm en vooraan een setje schredda's 40-406 van schwalbe.

Ik vind dit een erg leuke bandencombinatie die voor mij wel snel loopt voor die tijd van het jaar.
Deze zomer is de big apple blijven zitten omdat ik niet graag lekrij en de voorbanden heb ik eerste vervangen door de kojaks van vorige zomer. Maar toen die erdoor zaten, heb ik een tijdje met primo black comet gereden. Vintage, volgens sommigen. Op de roeifiets is het echter nog een populaire band.

Op mijn high baron reed ik swinters met marathon plus 28-622 en in de zomer met durano plus
28-406. Toen ik hoorde dat durano plus ook in 28-406 bestond moest ik het proberen en dat heb ik dan ook gedaan op de Quest. Ik vind het een goeie band, er is enkel een probleempje met de binnenband, die is nl ook 28-406 en blijkt net te groot te zijn voor de durano+. Hierdoor reed ik verschillende keren lek net daar waar de biba dubbel lag. Maar goed, Ik vind het een goeie band...

Nu begint het af te koelen en deze week reed ik nog in een stuk glas. Dus moest ik die thuis nog herstellen en terug monteren. Dus maar gelijk de schredda's erop.

En nou komt het. Ik ga meestal voluit met de Q en gisteren deed ik dat ook daar waar ik vrij spel heb, ga ik voluit, daar waar het nodig is, vertraag ik of stop ik. Mijn gemiddelde op 85 km lag 4kph hoger dan met de durano+ banden. slik. Hoe kan da nu?

6 opmerkingen:

 1. Heel simpel Wouter, Shredda's zijn lekker lopende bandjes met lage rolweerstand, lopen waarschijnlijk lichter dan de Durano+, je zou het kunnen opzoeken in de lijsten van Wim Schermer, die heeft volgens mij beide banden al getest.

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik denk dat de Shredda's beter rollen dan de Durano Plus, zeker op ruw asfalt. Als het echt kouder wordt schijnen de F-Lites daar het minst last van te hebben, maar ook dan vind ik de Shredda's heel behoorlijk. En niet onbelangrijk een erg goede grip op nat wegdek, dat is een zeer zwak punt van de Primo Comets. Mede om die reden heb ik op de roeifiets nu voor ook een Shredda in 28-451. Let op: Shredda's worden niet meer geproduceerd, dus een voorraadje aanleggen wellicht?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. wow, das de eerste keer dat ik verneem dat er behalve primo en durano nog banden zijn in de 451 maat, Waar kocht je die schredda? zou ik wel supper vinden op de roets in de winter. (btw. mocht je ook op FB zitten, zoek dan even op 'roets'. das een roetsgroepje dat we vanuit ligfietsers.be hebben opgestart) Ik was al van plan te zoeken naar een marathon of zo om achterop te leggen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb de 28-451 Shredda hier gekocht: https://www.athleteshop.nl/schwalbe-buitenband-20-schwalbe-shredda-liteskin-28-451-vouwband-zwart , maar wellicht elders goedkoper verkrijgbaar. Kies wel voor de Liteskin die rolt aanmerkelijk lichter. Een Marathon racer achter zou ook goed moeten zijn. Zelf heb ik een Marathon Supreme geprobeerd, maar had het gevoel dat deze zwaarder rolde dan de primo. Jammer dat de Almotion niet verkrijgbaar is in 40/42-559.
   Zelf gebruik ik geen Facebook, maar via Belgbook.be kan ik wel Facebook pagina's van bedrijven bekijken zonder opdringerige balk.

   Verwijderen
 4. Heb je de computer aangepast aan de nieuwe omtrek van de band?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. niet nodig, om twee redenen,
  - de computer is defect
  - ik rij puur op gps met gps-snelheidsuitlezing

  BeantwoordenVerwijderen