zondag 1 oktober 2017SCHOENEN

Ik ben lang niet de enige fietser die last krijgt van zijn voeten op lange afstanden. Het is zelfs geen specifiek ligfietsprobleem. Het treft veel fietsers in het algemeen. En het hoeft niet eens bij allen dezelfde oorzaak te hebben? Ik las onlangs op de blog van Wim dat ook hij ermee te maken heeft/had...

Ik ben al bezig aan een lange lijdensweg... Tien jaar geleden fietst ik nog met kliksandalen, die liggen intussen te verstoffen omdat de zool veel te soepel is. Ik dacht altijd al dat dat voze gevoel in de voeten, die slapende en op den duur pijnlijke teken een onoverkomelijk kwaad was. Na de sandalen had ik gewone mtb schoenen met ijzer spd-plaatje, later spd-SL onder shimano race-schoenen. 

Begin vorig jaar werd ik getipt dat mijn voeten wel eens te breed zouden kunnen zijn. Mijn vaste 'gewone' fietsmaker Schollaert uit Oordegem kwam daarmee aanzetten. Helaas verkocht hij geen bredere fietsschoenen dus verwees hij me door naar een collega in Merelbeke. Daar heb ik de breedste North Wave racefietsschoenen gekocht. Ze werden goed gesmaakt, in combo met meer toeren trappen had ik minder last van de voeten. Het probleem bleef echter sluimeren en op langere afstand 60+ komt het terug. Intussen heb ik ook de winterschoen van NW gekocht in promo. Dus daar kan ik wel even mee weg. Vreemd vind ik wel dat ik er bij het roeifietsen nooit last van heb. 

Omdat het probleem toch aanwezig bleef ging ik te luister bij de kinésist. Ik was er toch vanwege een vingerprobleem, gebroken door een aanvaring met mijn kliefbijl afgelopen winter... Hij zei me te spelen met de lokatie van mijn plaatje en regelmatig met de tenen te bewegen. Ook als de pijn er nog niet is. Zijn raad helpt om de symptonen uit te stellen... Hij wist me ook te zeggen dat het meestal om geknelde zenuwen gaat. In die verstaande leek het me aangewezen mijn huisarts te raadplegen. Deze verwees me op zijn beurt door naar een podoloog. 

De podoloog

De podoloog brengt de oplossing dichterbij. Ik ben reeds een maand aan het testen met een aanpassing die ze op mijn schoenzool aanbrachten in voorbereiding van een definitieve fietsschoenzool. Dat werpt zijn vruchten af. Bij het roeifietsen heb ik ze geprobeerd maar heb ze er weer uitgehaald. Op aanwijzen van de specialist ging ik ook op zoek naar mogelijk nog bredere schoenen en/of stijvere zolen. In Aalst blijkt er een fietsspeciaalzaak te zijn die je ook kan bijsturen met de juiste plaats van je schoenplaatjes. Ik ben er eens langsgeweest. De verkoper weet waarover hij praat en ook waar zijn grenzen liggen. Bij mijn vraag om te kijken waar ik best de plaatjes zet op mijn schoen, Wil hij zeer zeker een afspraak maken, als ik echter vertel met een ligfiets te rijden, geeft hij grif toe dat hij zich geen beeld kan vormen van de belastingswijze van de voeten... Dat feest gaat dus niet door. 

Ik zie echter in zijn uitstalrek dat hij schoenen van Lake heeft. Ik las bij Wim dat oa schoenen van Lake een oplossing voor hem bleken te zijn. Ik maakte een nieuwe afspraak om met mijn oude NW schoenen langs te komen, te vergelijken te meten en te proberen. De schoen van lake passen me beter in de lengte, de maat valt blijkbaar kleiner uit dan NW. komt goed  uit voor mij. kwa zool zijn de schoenen even breedt maar kwa leder zijn de lakes enkele mm breder. Ik heb ze gekocht, Mijn Norrt Wave schoenen waren toch quasi versleten. En helaas kan je een fietsschoen niet even een paar weekjes lenen om te zien of ze wel goed zitten. 


Ze zitten goed, ze hebben een carbon zool wat ze nog stijver maakt dan de NW. voorlopig past de aangepaste zool nog niet in de lakes. Zonder deze vallen ze ook heel goed mee, ipv pijn na 25-30 km, krijg ik nu pas pijn na 100 km. Nu nog de zolen aanpassen en het probleem is volledig van de baan?
Neen hoor. De podoloog stelde bij het tweede bezoek nog iets vast wat de pijn in de hand werkt. Mijn kuitspieren blijken nogal kort te zijn. Deze moet ik wat gaan oprekken door te stretchen en door nog maar eens naar de kiné te gaan. 

Ik droeg tot op heden al twee jaar steunzolen vanwege pijnlijke achillespezen, nu deze ook aan vervanging toe zijn, gaan de nieuwe zolen ook van dezelfde aanpassing worden voorzien om de druk op mijn tenen te verminderen en ook in het gewone leven dus minder druk op die plaats uit te voeren. Het is dus ook in het gewone leven, en zeker ook op de werkvloer van belang dat je schoeisel geschikt is voor je voeten. Het is in mijn geval gebleken dat een deel van mijn sportpijntjes verdwijnen door mijn dagdagelijkse schoeisel beter uit te kiezen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten