maandag 2 november 2015

is dat een nieuw soort auto, bij jij een marsmannetje...

Grappig... en toch krijg ik dit soort opmerkingen als ik aan de verkeerslichten sta, of even op kant ga staan om mijn vizier iets meer aan te draaien...

Vizier

Dat vizier van de toerkap baart me wel zorgen. Vandaag reed ik weer eens mijn vaste rondje, zij het ietwat ingekort, door het mistige weer en mijn eigen gezweet zag ik geen 'reet' door mijn vizier. Dankzij het hoger plaatsen van de sluitstand is het al beter dan vorige keer, maar nog steeds niet goed genoeg, te veel condens op het ruitje. Daarom reed ik de ganse rit met open vizier. Helaas krijg ik de scharnieren van het vizier niet vast genoeg waardoor het elke keer langzaam zakt en ik het af en toe een duwtje omhoog moet geven.

Vaste stand

Het is geen oplossing om dit zo te hanteren. Het moet anders. Bij emvelomobiel raadden ze me aan het vastzetsysteem van de sinner-toerkap in mijn emvelomo-cap in te bouwen. Heb net nog een mailtje gedaan naar sinner naar deze mogelijkheid. Hopelijk denken ze dat het kan en sturen ze het gelijk op. De rekening kan onmogelijk opwegen tegen het gebruiksgemak van de vast stand.

Condens

Ik zag een paar oplossingen op Harry's Blog. Die van het inzepen wil ik zeker wel eens proberen. Met open vizier rijden deed ik al, al heb ik mijn bedenkingen naar koudere dagen toe, dan moet ik ongetwijfeld een muts op hetgeen ongetwijfeld resulteerd in nog meer doemp (condens)... Wordt dus vervolgd.

Nog meer licht...                                                                                                     
Ik was al heel de week van mening dat mijn achterlichten niet genoeg waren, in feite weet ik na vandaag wel dat ik een beetje last heb van het kerstboomeffest. Maar goed. Mijn eerste idee ging uit naar de Haaivin van de Orca die nog in testfase is en reeds te zien was op de Orca van Jan Goddemar. In die zoektocht dacht ik een gelijkaardige vin te zoeken op bovenop mijn toerkap te monteren. Het blijkt echter niet eens makkelijk een dummy zonder licht te vinden en de Belgische Winkels. Online zit er wel een en ander in de aanbieding, Ik heb het echter even in de schuif opgeborgen en ander lichtje aangekocht  via een alu buisje bovenop de toerkap gemonteerd. Mijn eerste ervaringen zijn verdeeld positief in die zin dat de lamp te veel licht geeft, hij schijnt voor een deel door de dunne glasvezelmat van de kap waardoor de binnenkant ook gedeeltelijk verlicht wordt. In zijn knipperstand is het zelfs hinderlijk doordat het licht op de witte kant weer spiegeld tot in mijn gezichtsveld. Voorlopig heb ik dit euvel echter opgelost door de plek des onheils ondoorschijnend te maken met ducktape

Naast deze kan ik mijn lichtjes aan de zijkant ook laten knipperen. Deze laatste zijn echter beter in hun vast brandende stand aangezien ze in mijn gezichtsveld zitten en mij door het knipperen belemmeren.
         

        


 Van links naar recht:
- alle achterlichten van op twintig meter
- alle achterlichten van op 10 meter
- alle achterlichten van op vijf meter
- standaard Q-achterlicht en zijlichtjes op twintig meter
- zijlichtjes op twintig meter.

Kwa was achterlicht heb ik eigenlijk voldoende met de drie kleine lichtjes, de grotere op de tourkap zou ik dus in knipperstand kunnen zetten om meer aandacht te trekken in verkeers situaties of gewoon als daglicht. Ervaring zal wel uitwijzen of ik het daarbij hou of tocht eens mijn zinnen zet op een haaivin.

Steunzolen

Ik zei eerder al dat ik steunzolen had en dat de ortopedist het nut van die zolen niet inzag voor wat betreft ligfietsen. Sommige mede-liggers/bloggers vertelden me, hun steunzolen wel te gebruiken in de 'ligfiets'schoenen. Dus was het zeker een poging waard.
Voor mij persoonlijk is de ervaring negatief, na vijf km heb ik me op kant gezet om de zolen uit mijn schonen te halen. Ik kan het niet meer houden van de pijn. Nadat ik ze verwijderd had, was de last nagenoeg nul. Hopelijk blijft dat in de toekomst ook zo, hoe meer kms hoe beter is het zal weten :-)

Snelheid

De oorzaak van mijn zwakke gemiddelde is gevonden. Bandendruk. ipv dat ik in elke kojak 6.5 bar druk, had ik met mijn drie banden samen maar 4.5 bar, Het verwonderde me wel dat ik nog snelheden van net geen dertig haalde. Intussen heb ik de banden wel op druk gezet en de achterband vervangen door een andere (winter)band, nl een bog apple 26" x 2". Ik zat gelijk weer op mijn oude snelheid van 35-40. Door het beperkte zicht heb ik het echter op max 25 gehouden, zelfs op het jaagpad. Nu nog schredda's voor op de voorwielen en we kunnen de winter aan... hoop ik. Ik heb ze proberen bestellen via Bikester.be maar dat loopt mis, Elke keer ik iets moet bevestigen, moet ik opnieuw inloggen, Ik ga ze dan maar in mijn vast winkel bestellen. Hopelijk valt de prijs even goed mee.

waren het echt geen marsmannetjes... met al dat licht zou je het bijna denken nietwaar?
nu de voorlichten nog en we kunnen opstijgen.7 opmerkingen:

 1. Dat geprul met die vizieren van de (toer)kappen weerhoudt me er nog altijd van om er 1 aan te schaffen. Ik zet als het écht koud wordt ook een muts op, daar heb ik geen kap voor nodig :-p

  BeantwoordenVerwijderen
 2. In deze weersomstandigheden rijd ik ook gewoon zonder kap. Met mistig weer vind ik de kap echt een drama. Ik zit er vooral onder als het regent of als het echt koud wordt

  Steunzolen moet je wel echt eerst inlopen. Je voeten moeten hieraan wennen en daar zou je toch eigenlijk wel een maand voor uit moeten trekken. Daarna kun je er eigenlijk pas mee gaan fietsen. Toen ik met mijn steunzolen in de gang bij de podoloog ging testen, dacht ik dat ze een geintje maakte en dat het de zolen van iemand anders waren. Het lopen erop deed echt veel pijn. Ik heb echt weken nodig gehad om er aan te wennen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar zal het probleem niet zitten, ik loop nu al vier maanden rond met die steunzolen, met mijn gewone schoenen, heb ik helemaal geen last meer, met de fietsschoenen daarentegen... nu steunzolen zijn strikt persoonlijk, dus dat ik ze in de velomobiel en op de ligger op een totaal andere manier belast dan bij het gewoon stappen,

   Verwijderen
 3. Strak onder de cap met de kop in de wind, maar wel waterdicht goretex: http://www.bever.nl/extremities-ice-cap-gtx-pet-gqbgd02002?id_colour=4168

  BeantwoordenVerwijderen
 4. dag wouter,
  ik heb op mijn kap een klein stukje plastic gekleefd aan de voorkant zodat de wind meer langs de binnenkant van mijn scherm stroomt.
  het resultaat is uitstekend.
  ik heb nu amper nog eens last van condens, enkel maar als ik stil sta maar vanaf ik begin te rijden is het terug weg.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Voor banden ga ik graag naar bike24.de of bike-discount.de. De prijzen zijn erg goed, het aanbod uitgebreid en de verzendkosten zijn laag. Zodra je meer dan één band koopt, ben je al stukken goedkoper uit dan hier in de fietsenwinkel.

  BeantwoordenVerwijderen