woensdag 1 maart 2017

smurfenmutsbagagevak

De smurfenmuts... Hij heeft ongetwijfeld zijn nu in de stroomlijn. Maar aan de binnenkant is het eerder een verloren ruimte. Ik heb een tijdje lopen dagdromen over hoe we deze plek nuttig zouden kunnen gaan invullen. Mijn eerste idee was om een camelbakrugzakje erin te hangen om zo mijn drinken dichtbij te hebben en toch niet te moeten werken met een drinkbus. Voor mij is drinken uit een bidon die voor de wielkast staat geen optie. Maar dat rugzakje daar hangen, kreeg ik niet voor mekaar. ...
Omdat ik met mijn idee bleef lopen en er geen oplossing kwam, bracht ik het wel eens ter sprake onder vrienden. Brecht van Fietser gaf me eigenlijk de aanzet om mijn plan wat bij te werken: "Waarom plaats je geen netje zoals bij de Orca?"

Bij de Orca is de muts open tov van de bestuurder, bij de Quest is dat dicht. Dat heeft natuurlijk veel te maken met het ontwerp van de stroomlijn en de plaats van de kap. Dus daar kunnen we niet omheen...

Of toch? Toen Kurt een gat in zijn quest zaagde om beter bij de voorkant van zijn aandrijving te kunnen, schreeuwde iedereen moord en brand dat het ongehoord was, mezelf inclusief. 

Maar het idee bleeft hangen. Daarom stelde ik de vraag aan de bouwers: "Kan ik zonder gevaar een gat zagen in de smurfen muts?" Ze zullen daar in Dronten wel eens bedenkelijk hebben gekeken en misschien was ik wel even het onderwerp van menig questmop. Maar het antwoord kwam en viel redelijk in goede aarde. " Het is niet onmogelijk maar... de smurfenmuts komt onder druk te staan bij het in- en uitstappen in de velomobiel. Dus als je de sterkte aantast moet je iets in de plaats zetten om het euvel op te vangen.... En we konden verder brainstormen. 


Eerst had ik het idee om de muts zelf te gaan gebruiken als mal om een kapje te maken, Hebben we niet gedaan. Aangezien ik -helaas- zelf ook reeds een per total op mijn palmares heb staan, vroeg ik me af of ze in Dronten geen 'wrakken' hadden waar ze een stukje konden uitzagen dat ik dan tegen een lichte vergoeding kon aankopen. Ze hadden nog wel iets liggen dat we wel graag wilden meesturen met een bestelling die ik samen met mijn vraag deed. Ipv dat stukje als mal te gebruiken, paste het netje op over mijn muts. 

Wel heb ik even het schuimrubberkussentje en het nekkussen verwijdert van mijn quest en op het kapje gezet. 

Met de grootste klokzaag die ik had,(70mm) zaagde ik drie gaten aansluitend met elkaar, de rest werkt ik bij met een dremelzaagje in mijn boormachine. 
 
Omdat ik zeker wilde zijn dat de smurfenmuts met gat en kapje sterk genoeg zou zijn bestelde ik bij fietser.be  wat kevlar mat en de componenten om het te verwerken, Bij de Doe-het-zelf zaak ging ik wat radiatorbuis-isolatie halen. Deze sneed ik door in de helft, om deze te gebruiken als versterkingsrib aan de binnenkant van de muts. Dat systeem had ik wel eens gezien bij de eerste generatie waw's. Met kevlar houd ik deze op hun plaats zo dicht mogelijk van de aangebrachte verzwakking. Om ervoor te zorgen dat de quest aan de binnenkant niet vol gaat gangen met de harder die afdruipt, moet de quest op zijn kop. 


Ik rolde hem hiervoor om in een net dat gebruikt wordt om de lading van je aanhangwagen af te dekken. met touwen trok ik de net dan naar omhoog. net hoog genoeg dat ik op een krukje gezeten net niet met mijn hoofd tegen de onderkant (nu bovenkant) van de quest zit. en vanuit deze positie kan ik netjes werken. Met wat bies werk in de scherpe randen af van de opening. Ik dacht eraan om net zo een netje te gebruiken als bij de Orca. Dus bestelde ik dat maar. Maar door de drukke agenda bij flevobike.nl liet de levering een tijdje op zich wachten. daarom heb ik eerst gewerkt met een stuk plexiglas. Met een stuk schilderkarton maakte ik een malletje voor de vorm, Na een viertal pogingen had ik iets waar ik me kon in vinden. Op basis daarvan kon in de kunststof uitsnijden. 

Hoe bevestig je zoiets dan van binnen... veel dingen worden binnen bevestigd met velcro, dus hebben we dat ook maar gebruikt, Aan de binnenkant van de muts heb ik aan beide zijden de harde velcrokant gekleeft. Op de plexi zette ik dan strips met de zachte kant. Zo kon ik het ophangen en het bleef nog zitten ook. Op die manier verkreeg ik een gesloten vak boven het wiel. Aan de voorkant gebruikte ik twee stukjes alu hoekprofiel. 
In afwachting van het Orca-netje heb ik met succes her vakje uitgebuit. Wanneer de levering uiteindelijk plaatsvond wist ik met zekerheid dat het hield. Het netje heb ik aan de randen dus ook voorzien van de velcro, mits opwarmen van de lijm, blijft het heel goed zitten. Het netje zit nu mooi vast aan de binnenkant en kan dienen voor mijn losse spullen, zoals mini ehbo-kitje, A-viertje met het wegcode fragment, op termijn sleutels, en de centen maar das voor later. 

Om het deksel te bevestigen, boorde ik twee gaatjes in de kuip. die heb ik voorzien van schroefdraadklinkverbindingen zodat ik het deksel met twee vleugelboutjes kan vastzetten. Later heb ik ook mijn vlagje via één van die gaatjes bevestigd. Intussen heb ik de 'vlaggemasthouder' vervangen door een mango-verlichtingsbeugel die ik bij sinnerbikes heb gekocht. Zodanig dat de racecap dicht kan. 

In vorig bericht had ik het over de lichtvin van flevobike die ik graag op de Quest wil monteren. In geval dat idee kan/mag gerealiseerd worden, wil ik de vlag 'elimineren' en het kapje proberen bevestigen met velcro zodat het makkelijk kan worden afgenomen. Dit is handiger wanneer ik ook mijn deursleutels en ander belangrijk materiaal erin wil gaan dumpen. 

Over het extra kapje zijn de meningen verdeeld bij de mensen die het op foto zien. Mijn ervaring leert me echter dat de meesten die het niet weten, er niet eens op letten. Meestal zien ze het pas wanneer ik er zelf over begin. Zelfs al is het niet in de zelfde blauwe kleur. Ik denk dat ik het zo ga laten. Mogelijk plaats ik witte reflecterende folie ertegen aan. 


3 opmerkingen:

  1. Ik vind dit echt ongelooflijk mooi en slim gedaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hierbij sluit ik me helemaal aan Wim! Erg netjes en goed gemaakt!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooi werk zeg!. Zelf heb ik in mijn DF altijd een opgerold schuimmatje in de muts zitten. Kan ik de fiets op leggen bij pech of eventueel zelf op gaan liggen bij nog grotere pech.

    BeantwoordenVerwijderen